Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2010 01:58 - chitanka.info и ЕС
Автор: nikolaivsl Категория: Политика   
Прочетен: 14824 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 26.06.2010 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Преди часове /със закъснение/ прочетох за проведената поредна акция на ГДБОП, срещу „организираната престъпност” в лицето на „шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България”, създала интернет сайта “chitanka.info”. Ще се въздържа от коментари и само ще припомня за една може би забравена инициатива на Европейската комисия, подета през септември 2005 година. Името на тази инициатива е EUROPEANA – Европейската цифрова библиотека, проект на ЕС за цифровизиране, достъпност и съхраняване на европейското културно наследство и европейската наука – с цел “предоставянето в интернет на книги, вестници, филми, карти, фотографии и архивни материали”.

На 11 август 2008 година Комисията на европейските общности публикува съобщение до Съвета, Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите със заглавие „Европейското културно наследство – достъпно с едно натискане на бутон - Напредък по цифровизацията и предоставянето в интернет на материали от сферата на културата и по цифровото съхранение на данни в ЕС”, в което се казва:

„1. КОНТЕКСТ И ЦЕЛ НА НАСТОЯЩОТО СЪОБЩЕНИЕ

Европейските библиотеки, архиви, музеи и аудиовизуални архиви притежават големи и богати колекции, представящи историята и културното многообразие на Европа. Ако предоставят тези колекции в интернет, гражданите на Европа ще могат да правят справка с тях и да ги ползват многократно за професионални и учебни цели и в рамките на свободното време.

През септември 2005 г. Европейската комисия поде инициативата за цифрови библиотеки, за да се предостави достъп в интернет до културното и научното наследство на Европа1.

Инициативата, която представлява част от стратегията i2010 на Комисията за информационното общество, получи силна подкрепа от Европейския парламент2 и Съвета. Инициативата за цифрови библиотеки подкрепя изграждането на Europeana — Европейската цифрова библиотека — и допринася за подобряването на условията за предоставянето в интернет на книги, вестници, филми, карти, фотографии и архивни материали от културните институции на Европа. Приоритетните области, към които да се насочат държавите-членки, са определени в препоръката на Комисията от 2006 г. за цифровизацията и предоставянето в интернет на материали от сферата на културата и за цифровото съхранение на данни3, както и в съответните заключения на Съвета4.

Настоящото съобщение описва напредъка в изграждането на Европейската цифрова библиотека както и мерките, взети от държавите-членки за преодоляване на организационни, финансови, технически и правни проблеми, които са решаващи за предоставянето на материали от сферата на културата в интернет. То призовава държавите-членки и заинтересованите страни да увеличат усилията си за по-широка достъпност на общото ни наследство и потвърждава ангажираността на Комисията да подкрепи тази цел с политически мерки и програми за финансиране…”

Ще спестя цялото съдържание на съобщението. Който желае може да го прочете тук: http://parliament.bg/pub/ECD/COM_2008_513_BG_ACTE_f.pdf)

Ще цитирам заключението на Комисията на Европейските общности и ще поставя въпроса, нима обект на следващата акция на ГДПОБ срещу организираната престъпност ще бъде Комисията, ЕС или ЕП?

 

„Интернет предлага уникална възможност за осигуряване на онлайн достъп до културното наследство на Европа. С инициативата за цифрови библиотеки Комисията оказва необходимата подкрепа на културните институции на Европа, за да осъществят на практика тази възможност. Навсякъде, където библиотеки, музеи и (аудиовизуални) архиви са осигурили онлайн достъп до материали от сферата на културата, бе засвидетелстван голям интерес от широката общественост.

Европейската цифрова библиотека Europeana ще стартира през ноември 2008 г. и ще демонстрира потенциала на общата точка за достъп до европейското културно наследство. Предлаганите чрез Europeana съдържание и услуги с годините ще се разширяват, тъй като ще участват повече институции и ще се цифровизират повече материали.

За да се осигури онлайн достъп на гражданите до материали от сферата на културата, трябва да се работи над основните предпоставки за цифровизацията, достъпа в интернет и цифровото съхранение. Комисията препоръча на държавите-членки редица приоритетни мерки в подкрепа на напредъка в цяла Европа. Макар че държавите-членки по принцип са положили съществени усилия, има още какво да се направи, за да се осигури достъп на всички до критична маса от цифрово съдържание. Преди всичко ключовите области, определени въз основа на националните отчети и посочени в раздел 3, се нуждаят от внимание.

Комисията ще продължи да подкрепя този процес с политическите си инициативи и програмите за финансиране и приканва държавите-членки, културните институции в тях и заинтересованите страни да съдействат за общата цел, а именно осигуряване на широк достъп в интернет до културното съдържание на Европа. В сътрудничество с държавите-членки тя внимателно ще проследи развитието и ще прецени в кои области да се предприемат по-нататъшни мерки”.

 

http://www.europeana.eu/portal/index.html



Тагове:   между,


Гласувай:
1



Предишен постинг

1. анонимен - Е браво!
26.06.2010 08:11
А нашите тъпи милиционери са гавази на съмнителни интереси.
Европа ли? Да да...
цитирай
2. анонимен - Полицията в България защитава о...
26.06.2010 12:17
Полицията в България защитава организациите занимаващи се със събиране на пари от авторски права .Тези организации са по големи престъпници от т.н. пирати защото събраните срадства не стигат до авторите.
цитирай
3. анонимен - Твърде тенденциозно сте написали ...
26.06.2010 12:56
Твърде тенденциозно сте написали статията си.
Да, има такава директива, НО тя касае библиотеките! В случая, този сайт е създаден от организация, която няма статут на библиотека. Ако вие си мислите, че библиотеките съществуват ей така, само като си купуват книги - то не абсобютно не сте наясно как стоят нещата.
Естествено, че има авторски права за книги. Нали тези автори трябва да си изкарват прехраната, а и да получат възнаграждение за труда си.
цитирай
4. анонимен - Библиотека
26.06.2010 13:54
@анонимен, 12:56 каза:

"В случая, този сайт е създаден от организация, която няма статут на библиотека."


Думата "библиотека" може да означава доста неща, вкл. и дървени лавици за книги :-)

В случая две са съществените - юридическият статут и ФУНКЦИЯТА!
Правният статут е уреден САМО за държавни библиотеки, няма правна забрана за частни, а и не би могло да има.

Функцията - много хора се заблуждават, че тя опира само до даване на книги "под наем". Не! Не е това. Функцията на библиотеката е да съхранява и организира информацията. Неорганизираните данни са куп боклук, за нищо не стават. Само ако към тях се приложи някаква организация, тип база данни, те стават информативни. В Читанка има такава организация, при това много добра.

Допълнително, но не е задължително изискване, е изследователска библиотечна работа за специалисти в областта. Същото важи и за музеи, галерии и всевъзможни културни средища. Но повтарям, това е страничен ефект, а не условие за съществуване. При наличието на добра организация (и верни данни), всеки може да ползва Читанка за своите изследвания.

Директивата на ЕС засяга точно същинските библиотечни функции, не юридическия или формалния статут на организацията.
цитирай
5. анонимен - Европеана е за всички
26.06.2010 20:02
Europeana не е ограничена само до библиотеки. Прочетете целите на проекта.

В Европеана вече има българско съдържание.

Ако изобщо нещо липсваше в chitanka.info в досегашната и версия беше библиотечното описание на книгите. Но това, разбира се може лесно да се поправи.
цитирай
6. анонимен - Срамно е да лишаваш някого от въз...
26.06.2010 22:13
Срамно е да лишаваш някого от възможността свободно да чете. Особено при тази беднотия, когато не всеки има възможност да даде пари за книга...
Е..., българинът може да чете, ама може и да не чете!
Нямам нищо против авторските права на авторите, но когато са създали нещо стойностно, то ще е още по-стойностно, ако бъде прочетено и оценено от хората. Щом по-важни са парите за някои... ще спрем и да четем!!!
цитирай
7. анонимен - Искам да чета в chitanka. info. М...
26.06.2010 22:16
Искам да чета в chitanka.info. Много обичам да чета! Нямам пари за книги, защото не ми стигат и за хляб! А искам да чета, ама без пари не можело! Е-е-е, толкова много неща ни забраниха, се дори и възможността ДА ЧЕТЕМ!
цитирай
8. анонимен - Чети, щом искаш
28.06.2010 00:20
Разбира се, че можеш да четеш в Читанка, засега на адрес http://chitanka.gdbop.com

А може да си изтеглиш архива на Читанка и да си го четеш на собствения компютър или друго електронно устройство.

Тази акция доведе до популяризирането и създаване на множество Читанки.
След време, отново ще се слеят в една.
цитирай
9. анонимен - nikolaivsl.blog.bg rulez!
16.08.2011 00:33
nikolaivsl.blog.bg is awsome, bookmarked
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=b1wj71E6nKI>Dog obedience training</a>
цитирай
10. анонимен - nikolaivsl.blog.bg is incredible
22.09.2011 03:56
nikolaivsl.blog.bg is this what i need, thanks

<a href=http://www.youtube.com/watch?v=BVwB1BhbZkE>buy youtube views</a>
цитирай
11. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
11.01.2012 10:11
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikolaivsl
Категория: Политика
Прочетен: 45899
Постинги: 2
Коментари: 14
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031